Catsfandag 8 juni 2013

jun 28 - by admin

Fandag

In de Nieuwe Doelen te Enkhuizen wordt op 8 juni 2013 de Catsfandag gehouden. Er is een tentoonstelling ingericht met al het werk van de band. In een aparte ruimte is een bioscoopzaaltje ingericht met toch weer nooit eerder vertoond beeldmateriaal van The Cats.

Het programma is veelbelovend met om 20.30 uur de aankomst van Arnold en Vera Mühren, waarna Arnold de avond zal openen. De componist/bassist/zanger zal tevens een niet uitgebracht nummer van The Cats laten horen. Waanzinnig gewoon! Hoeveel niet uitgebracht materiaal zal nog meer onder het stof liggen?

The Cats Aglow treedt vervolgens op tot de klok van enen, de volgende morgen. Op het moment dat ik binnen kom speelt de Aglowband al. Ik heb dus een heel deel van de avond gemist. Maar dat staat helemaal in het niet, vanwege mijn aanwezigheid elders. Ik sta tijdens de opening met Monique, Robin en Judith in kamer negen van de kraamafdeling van het ziekenhuis in Alkmaar. Ik heb mijn pas geboren kleinzoon in de armen! Erwin en Ilona hebben een mooi manneke op de wereld gezet. Het gezin is ook bij mij belangrijker dan The Cats, zeker op zo’n moment.

Jawel fans, ondanks een nieuw nummer en Arnold. Op de terugweg rijdt Monique mij naar Enkhuizen. Fiets van de trekhaak, fiets weer op de trekhaak, want ik kan terug met vrienden meerijden. Ik ga niet meer als oudere jongere naar binnen, maar als opa. En dan meteen weer de weergaloze mooie muziek aanhorend. Ik stel vast dat mijn nieuwe titel niets verandert met betrekking tot The Cats. Ik geniet van “Lea” met accordeon in plaats van keyboard. Ik zie bekende fans uit alle windstreken van het land, uit Brabant, uit Drenthe, uit Groningen, Volendam en Wervershoof. Aglow schittert op dat moment al.

In de pauze worden zij gefeliciteerd met het vijfjarig bestaan. Zij krijgen mooie woorden, uitgesproken door Arnold Mühren. Hij is hen dankbaar, dat zij zijn muziek laten voortleven. Ik ook. Hij reikt hen vervolgens een door mijn neef Jan Aker uitgebrachte DVD met vijf jaar Aglow-hoogtepunten. Arnold krijgt daarna van de organisatie een gouden plaat uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. “Ik heb al veel gouden platen ontvangen, maar dit is de mooiste”, zegt hij. Zie de foto´s op www.thecatsvolendam.tk. Vera merkt op, dat dit de eerste gouden plaat is, welke in de woonkamer zal hangen. Na dit mooie moment, snel ik mij naar de tentoonstelling. Ik zie een wand van alle uitgebrachte single´s, welke ik thuis ook kan maken. Dit is echter nog niet door de woonkamercommissie goedgekeurd. Ik mag niet eens een wassen beeld van Arnold Mühren in de woonkamer zetten. Verder alle LP´s, CD´s, DVD´s, krantenknipsels, een hoekje van Cees Veerman, prachtige foto´s, hitlijsten, hebbedingetjes, noem maar op. In het bioscoopje zie ik een clip van Cees Veerman met Dear Lord, gevolgd door vele anderen. Voor de fan gewoon geweldig.

Na de pauze speelt de band weer verder. Zij beginnen “kamerconcert-achtig”. De zangers zittend, omringd door de anderen met gitaren, contrabas en sambaballen of iets dergelijks. En net als in mijn vorige verslag moet ik vaststellen dat zij “Winter’s end” ontzettend mooi neerzetten. Ik vind dat toch wel het hoogtepunt van het concert. Het klinkt als een klok. Mooi gearrangeerd, dat deze song overgaat in “Let’s follow the sun”. Twee mooie akoestische nummers, die de vijfhonderd fans graag tot zich nemen. Vijfhonderd man en toch intiem! “Ave Maria” wordt gespeeld als in de topperiode van The Cats zelf. De band verdient een groot applaus en respect. De laatste anderhalf uur vliegen ook voorbij, afgesloten met de bekende nummers. Ik ga daar verder niet over uitwijden, want dan val ik in herhalingen uit vorige verslagen. Ik eet een broodje kroket en kijk naar het podium. De bandleden ruimen hun spulllen op. Hoe zullen zij op de avond terugkijken? Ze kunnen niet anders dan zeer tevreden en trots zijn op hun prestatie! Dat geldt ook voor de organisatie. Topavond gehad, ondanks het missen van het begin.

Gerard Bot.

 

Koninklijk Theater Carré
photo-17 photo-15 photo-16 photo-13 photo-11 photo-12 photo-10 photo-9 photo-7

The Cats Aglow